EN 149
EN 149-standarden spesifiserer minimumskravene for halvmasker som brukes som åndedrettsvern mot partikler. En FFP-filtrerende maske i samsvar med EN 149-standarden beskytter mot innånding av smittestoffer. Det finnes forskjellige modeller som har forskjellig design: skallform, andenebb, 2 eller 3 lag... I alle tilfeller dekker en åndedrettsvernmaske nese og munn. Den består av filtrerende materialer.
Risikoene som er involvert
Noen yrker krever bruk av en FFP-maske for å beskytte arbeideren mot innånding av dråper og mot partikler som svever i luften. Det er nødvendig å analysere oksygeneringen av arbeidsområdet, produktene eller stoffene som brukes, deres detekterbarhet ved luktesansen og inneslutningen av arbeidsområdet for å bestemme hvilken type maske som kreves.
Innånding av støv kan irritere luftveiene og frigjøre ubehagelige lukter, men også eksponere personalet for patogener som virus, bakterier og sopp-sporer. På lang sikt kan noen innåndede partikler forårsake mer alvorlige helseproblemer, som redusert elastisitet i lungevevet, forårsake luftveissykdommer som lungekreft og øke risikoen for yrkessykdommer som tuberkulose.
En FFP-maske i samsvar med EN 149-standarden må ikke forveksles med antivirusmasken. Sistnevnte beskytter fagfolk som er i kontakt med mennesker under deres aktiviteter. Den engangs antivirusmasken (kirurgisk maske) eller vaskbare masken må passe godt til ansiktsformen for optimal effektivitet. Disse maskene beskytter den som bærer den og personene han kommer i kontakt med mot dråper. Den er ikke designet for sanitær bruk.
Beskyttelsen som tilbys av EN 149-standarden
EN 149-standarden garanterer ytelsen til PPE (Personlig verneutstyr) i henhold til forskjellige nivåer:
- Støtmotstand
- Motstand mot rengjørings- og desinfeksjonsprodukter
- Flammemotstand
- Åndedrettsmotstand
- Tester har blitt utført på maskene for en evaluering av hvert av disse kriteriene. Disse kravene til motstand og filtrering gjør det mulig å bestemme hvilket PPE som er best egnet i henhold til aktivitetene og arbeidsmiljøet. Filtreringsteknologien gir effektiv beskyttelse selv ved gjentatt bruk av åndedrettsvernmasken.
Beskyttelsesartiklene er delt inn i 3 klasser:
- FFP1: beskyttelse mot grove faste partikler uten spesifikk toksisitet og tåke hvis væskefase er vann eller olje. Eksempel: bomull, grafitt, natriumhydroksid, kalsiumkarbonat, kaolin, sement, cellulose, høy...
- FFP2: beskyttelse mot faste og/eller flytende aerosoler som er angitt som farlige eller irriterende, samt mot giftig støv, røyk og tåke hvis væskefase er vann eller olje. Eksempel: mykt tre, metaller, harpiks…
- FFP3: beskyttelse mot giftige faste og/eller flytende aerosoler og mot all støv, røyk og tåke hvis væskefase er vann eller olje. Eksempel: hardt tre, keramikk, steinull, kadmium, krom… En FFP-maske (Filtering Facepiece Particles) er en individuell åndedrettsvernmaske. De 3 beskyttelsesnivåene: FFP1, FFP2 og FFP3 kan ikke brukes i de samme situasjonene. Filtreringsevnen til de 3 masketypene er forskjellig.
De berørte yrkene
Forskjellige fagfolk er berørt av bruk av en maske i samsvar med EN 149-standarden, som personell på produksjonslinjer i farmasøytisk miljø, bygningsarbeidere på støvete byggeplasser, arbeidere i metallurgi, gruvedrift... Valget av maske for åndedrettsvern avhenger av situasjonen og spesielt av miljøet der oppgavene utføres.