Tips og triks
Her får du svar på ofte stilte spørsmål om arbeidstøy og vernesko.
Hvordan tar jeg vare på skoene mine?
Som regel kan vanlig smuss enkelt fjernes med børste eller fuktig klut. Når det gjelder skinnsko, anbefaler vi jevnlig pleie med skinnbalsam helt fra starten. Sko i semsket skinn bør børstes regelmessig med en myk tekstilbørste.
TIPS:
Bruk en bomullsklut og sett inn arbeidsskoene med skinnbalsam. La skoene hvile i 12 til 24 timer slik at skinnbalsamen får trukket seg inn. Dette gjør læret mykt og slitesterkt.
Hva betyr ESD-symbolet på verneskoen?
Generelt bør man vite at ESD-sko bekytter gjenstander og ikke brukeren. Elektrostatisk utladning (ESD) betyr å balansere den elektriske ladningen (mellom to elementer) slik at den elektriske balansen gjenopprettes. Hvis du går over et teppe på kontoret og deretter berører f.eks. et dørhåndtak, er det ikke uvanlig å få støt. ESD-sko er konstruert for å forhindre skade under utladning, som f.eks. skader og forstyrrelser på elektronisk utstyr som er følsomt for statisk elektrisitet (f.eks. telekommunikasjonsutstyr og medisinsk utstyr) eller i brannfarlige områder, som for eksempel oljedepot. For at ESD vernesko skal fungere tilfredstillende, må både personlig utstyr og arbeidsplassen være avledende.
NB: ESD-sko er ikke egnet for arbeid på kilder med elektrisk spenning.
Kan vernesko vaskes i maskin?
Etter en lang arbeidsdag har man kanskje blitt svett på bena og skoene har blitt skitne. Da kan det være fristende å kjøre skoene en runde i vaskemaskinen. Vernesko er imidlertid ikke egnet for den slags rengjøring.
Vi produserer rundt 200 mililiter fotsvette hver dag, som trenger 1-3 dager for å tørke om innersålen ligger i skoen hele tiden. Ta den ut av skoen når du kommer hjem til tørking for bedre hygiene i skoen. Bruk gjerne skodeodorant - eller ha to par vernesko i stedet for å bruke de samme, svette skoene over en lengre tid. Dette er bra både for føtter og rygg, og forlenger dessuten levetiden til skoene.
Hva slags materiale bør mitt arbeidstøy være laget av?
Ethvert materiale har sine fordeler:
Bomull
- Komfortabelt å ha på
- Mykt mot huden
- Smelter ikke (tåler f.eks. gnister og glør)
- Økonomisk
- Skjærebestandig
- Absorberende
Polyester / bomull (blandet materiale)
- Lett å holde rent
- Skjærebestandig
- Tørker fort
- Krymper ikke i vask
Det er ikke vanskelig å holde seg varm om vinteren, det er bare å kle på seg masse
På kalde arbeidsdager er det lurt å kle seg etter lag-på-lag-prinsippet.
Det første laget skal holde kroppen tørr og varm. Her bør du velge ullundertøy ved lav aktivitet og lav temperatur, og superundertøy (syntetistk) til høy aktivitet. Unngå bomull som gjør deg våt og kald.
Mellomlaget skal isolere ved å holde varmen inne og kulden ute. Her bør du velge et plagg av fleece eller ull. Disse materialene har god evne til å regulere temperaturen med sin kombinasjon av varmende og fukttransporterende egenskaper.
Det ytterste plagget skal beskytte mot vær og vind. Her bør du velge et vindtett og/eller vanntett plagg som passer til arbeidsoppgaven, temperatur og nedbør - og selvfølgelig må du se til at plagget er sertifisert i henhold til kravene på arbeidsplassen.
Jeg jobber mye på knærne, finnes det vernesko som egner seg for dette?
Vi har utviklet vår arbeidssko StretchX spesielt for håndverkere som jobber mye på knærne. Skoen er utstyrt med spesielle strethinnlegg som gjør den veldig fleksibel. Lavsko er tilgjengelig som Stretch X S1P i blått eller som Stretch X S3 i grå, eller som vernestøvel Stretch X S3 grå og Slipper Stretch X S1P i grå. Hvis du jobber i et vått miljø, bør du velge en av S3-skoene.
HI-VIS Tips
- Synlighetsbukser må ikke forkortes, da avstanden til det nederste releksbåndet har betydning for klassifiseringen. Å brette opp buksebena, eller legge fra seg jakken, kan føre til dårligere synlighet og unødvendige farer.
- Plaggenes vaskeanvisning bør følges nøye. Arbeidsklær i fluoriserende materiale kan bli misfarget og miste funksjonaliteten dersom vaskeanvisningen ikke overholdes. Vær oppmerksom på det angitte antallet vaskesykluser på vaskeetiketten.
- Jakke og bukse kan oppnå en høyere synlighetsklasse dersom de er sertifisert som sett. F.eks. kan jakke i klasse 2 og bukse i klasse 1 oppnå høyeste synlighetsklasse 3.
Hva slags innleggssåler kan brukes i vernesko?
Kun EN-godkjente innleggssåler bør brukes i arbeidssko. En vanlig innleggssåle kan i enkelte tilfeller endre avstanden mellom tær og tåhette. Hvis avstanden er for liten kan dette føre til at tåhetta mister sin funksjon. Antistatiske egenskaper kan også forringes dersom en typegodkjent såle ikke benyttes.
Jeg har bred lest, hvilke sko passer best for meg?
Vi har vernesko med normalvidde og komfortvidde. Dersom du har bred lest, anbefaler vi en modell med komfortvidde 11.
Får du plass til fingeren, passer skoen
Våre TIPS for å finne riktig skonummer:
En grei huskeregel for å finne ditt skonummer: "Hvis du får plass til en finger, passer skoen".
Prøv din størrelse - ikke knyt igjen skoen - og putt pekefingeren i hælpartiet på skoen. Hvis du har plass til pekefingeren, knyt igjen skoen og ta noen prøvesteg.
Se forøvrig her hvordan du enkelt kan måle din skostørrelse.
Finn korrekt lestbredde
"Håndflaten og foten har samme bredde".
Lestbredden har mye å si for komforten. Bredden på baksiden av hånden sier (vanligvis) noe om bredden på foten din.
Og forresten: Sko, hvis mulig, innersåler bør luftes minst 24 timer etter intensiv bruk. Det er praktisk å ha to par å bytte på med.
Hvorfor mister noen plagg farge fortere enn andre?
Forskjellige stoffer har ulike egenskaper. For eksempel er ikke bomull like fargeekte som polyester. Ved å bruke flytende fargestoffer, er sannsynligheten for at fargen holder seg større. Kraftig vaskemiddel bleker fargene.